Recomandarea medicilor în afecțiunile articulațiilor

Printre metodele terapeutice recomandate în afecţiunile articulaţiilor se numără şi terapia atitudinală.

Aceasta reprezintă un moment important în toate stadiile afecţiunii, întrucât bolnavul îşi cruţă în mod reflex nu numai articulaţia bolnavă ci şi articulaţiile din vecinătatea acesteia. Dacă boala este de lungă durată, aceste măsuri de adaptare pot duce la limitarea mobilităţii articulaţiilor iar remodelarea ulterioară a unei articulaţii „incorecte” este foarte dificilă. Din acest motiv este necesar să i se confere articulaţiei poziţia corectă. De asemenea, este necesară efectuarea gim­nasticii medicale, care include mişcări pasive şi active. Gimnastica pasivă presupune ajutorul unei alte persoane, fară participarea activă a musculaturii bolnavului. De pildă, maseurul apucă mâna bolnavului şi execută diferite miş­cări ale articulaţiei umărului în timp ce bolna­vul este complet relaxat; aceste mişcări repre­zintă gimnastica pasivă a articulaţiei umărului. Gimnastica activă se efectuează fară ajutorul altei persoane, de către bolnav, prin efortul său propriu.

 

dureri_articulatii_01_3959f625ac

In debutul curei terapeutice se efectuează mai ales gimnastică pasivă; pe măsura depăşirii stadiului acut, mişcările active capătă o pondere mai mare.

Utilitatea gimnasticii active este un fapt cunoscut. Mulţi îşi vor pune însă întrebarea privind utilitatea gimnasticii pasive. Mişcările pasive au efecte benefice şi sunt indispensabile în tratamentul bolilor articulaţiilor. Ele au efect asupra capsulei articulare şi aparatului periarticular, restabilind funcţiile dereglate. Important este şi faptul că gimnastica pasivă nu produce contracţia muşchilor, prin urmare, nu apare necesitatea creşterii cantităţii de oxigen în muşchi şi a intensificării circulaţiei sanguine. Acesta este un important avantaj pentru persoanele suferind de afecţiuni cardiovasculare, cărora mişcările active nu le sunt recomandate. Şi încă un amănunt important: toate mişcările pasive trebuie să fie executate cu articulaţia complet relaxată. Un rol foarte important il poate juca utilizarea de banda kinesiologica pentru a sustine si stabiliza articulatia. Banda kinesiologica sustine si fixeaza in pozitia normala fara a impiedica miscarea natura si fara a o limita in amplitudine.

 

images

 

In afara stadiului acut gimnastica activă este predominantă întrucât, pe lângă restabilirea mobilităţii, ea contribuie la întărirea musculaturii corpului, inclusiv a muşchiului cardiac. Dacă, din diverse cauze, bolnavul nu poate face mişcări active cu articulaţia bolnavă, el va executa setul complet de exerciţii active cu articulaţia din partea opusă. Un factor important în terapia afecţiunilor articulaţiilor îl constituie voinţa şi hotărârea bolnavului, dorinţa de a se vindeca, întrucât, în anumite cazuri, vindecarea este rapidă şi relativ uşoară; în alte cazuri, din păcate, boala trenează, are dese perioade de acutizare. în asemenea cazuri, bolnavii cad pradă depresiei, abandonând tratamentul; din acest motiv este necesar un mare efort de voinţă pentru a continua şedinţele terapeutice.

 

 

 

 

 

 

 

Surse:

http://www.sanatate-artrita-reumatoida-tratament-simptome/34631.html

http://www.orientalmed.ro/blog

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2012 Prokinesis. Toate drepturile rezervate.