Utilitatea benzii kinesiologice pentru Hallux Valgus

Despre Hallux Valgus:

Degetul mare de la picior mai este numit si hallux. Dacă degetul mare începe să devieze spre interior, în direcția degetului mic de la picior, afectiunea poarta numele de hallux valgus.

Hallux-valgus-ul face parte din tulburarile de statica ale antepiciorului. Hallux-valgus-ul („mont”) reprezinta proeminenta capului metatarsian (osul de la baza degetului mare), prin deplasarea sa mediala catre interiorul piciorului. In nici un caz nu poate fi vorba despre un os sauun cartilaj nou aparut, asa cum inca se mai considera. Această proeminență osoasă pe marginea interioară pentru metatarsian este menționată ca o bătătură.

 

 

 Factori favorizanti:

- anumite morfotipuri ale piciorului (tipuri constitutionale), prin raporturile de marime particulare a oaselor, favorizeaza tulburarile de statica;

- preponderenta feminina a acestei deformatii (95%) se poate explica prin laxitatea ligamentara tipica, conditionata hormonal (deci exacerbata la pubertate si menopauza); ligamentele antepiciorului cedeaza, favorizand deplasarea si proeminenta primului metatarsian.
- bolile inflamatorii de tip poliarttrita reumatoida destabilizeaza intreg piciorul si produc printre altele un hallux-valgus rapid evolutiv;

- traumatisme din antecedente, ce au au fragilizat structurile osteo-ligamentare ale piciorului si au modificat raporturile dintre ele;

 

Factori de risc
:

- incaltamintea „eleganta” si incomoda, stramta si cu tocuri, indelung diabolizata, nu genereaza hallux-valgus-ul ci doar il agraveaza pe cel preexistent;

- istoricul familial isi spune cuvantul, fiicele „mostenind” piciorul mamei in peste 50% dintre cazuri;

- piciorul plat (pes planus) poate favoriza intr-o oarecare masura aparitia deformatiei, prin alungirea mecanica relativa a razei 1.

- obezitatea sau scaderea ponderala rapida, prin propriile mecanisme de actiune, pot favoriza aparitia deformatiei.

 

 

Utilitatea benzii kinesiologice 

 

Proprietatile elastice ale benzii kinesiologice pot fi folosite pentru a trage degetul mare într-o pozitie apropiata de cea initiala si pentru a il sprijini astfel. In principal aceasta este folosita pentru ameliorarea durerii, insa in cazuri incipiente ea poate ajuta si la  reducerea edemului.

Pentru rezultatele scontate se recomanda purtarea benzii pentru cateva saptamani, sau chiar cateva luni, aplicate astfel. Modul de aplicare, tensiunea aplicata, precum si perioada exacta in care trebuie purtata vor fi stabilite de specialist, in functie de severitatea afectiunii.

 

12-8-11 (3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Surse:

http://www.sfatulmedicului.ro/Afectiunile-gleznei-si-piciorului/hallux-valgus-monturi_1646

Clinical Therapeutic Applications of the Kinesio Taping Method by Kenzo Kase, Jim Wallis, Tsuyoshi Kase

2 raspunsuri pentru “Utilitatea benzii kinesiologice pentru Hallux Valgus

 1. Dr. Marius Uscatu

  Utilizarea acestui “tratament” este contrara logicii de tip elementar:
  - hallux valgus reprezinta o deformatie “definitiva”, perenizata, datorata deplasarii mediale a primului metatarsian;
  - tesuturile moi (ligamente, tendoane, muschi, vene, artere, nervi etc) s-au adaptat noii situatii, retractandu-se;
  - prin urmare, logic, incercarea de re-aducere fortata a halucelui catre locul lui intiial nu face decat sa creasca presiunea articulara si sa distruga articulatia (hallux rigidus);
  - in cariera mea am consultat zeci de pacienti care si-au distrus articulatiile metatarso-haluciene utilizand metode fortate de redresare a degetului mare (ortze, benzi etc).
  - numai interventia chirurgicala poate re-aduce primul metatarsian la locul sau initial.
  Cu stima,
  Marius Uscatu
  Chirurg ante-picior

  • Prokinesis

   Stimate dle Dr. Uscatu,

   Va multumim pentru mesajul dvs si ne bucuram pentru interesul acordat site-ului si produselor noastre. Intr-adevar, observatiile dvs sunt foarte adevarate, iar tratamentul cu Banda Kinesiologica poate fi foarte eficient in reducerea durerilor cauzate de aceasta afectiune.
   De asemenea, in anumite carti dedicate acestei metode de tratament (ex: Clinical Therapeutic Applications of the Kinesio Taping Method by Kenzo Kase, Jim Wallis, Tsuyoshi Kase), in cazuri incipiente sau mai putin grave, folosirea Benzii Kinesiologice este recomandata, putand fi de ajutor in ameliorarea acestei afectiuni.
   Apreciem observatiile dvs, iar in semn de multumire pentru contributia dvs va vom trimite ca mostra o rola de Banda Kinesiologica de 5cm x 5m, pe care sa o testati.

   Cu multumiri,

   Echipa PROKINESIS TRADING

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2012 Prokinesis. Toate drepturile rezervate.